El Blog de la D.O. Catalunya


Algunes informacions sol·licitades
gener 14, 2009, 11:39 am
Filed under: Uncategorized

Aquests dies, tot preparant la trobada de la DO Catalunya amb els restauradors de l’Urgell i de l’Alt Urgell, reafirmem la importància de poder xerrar de “tu a tu” amb els prescriptors davant el consumidor final de vi, en aquest cas, els restauradors i restauradores. Moltes són les qüestions i els dubtes que ens han plantejat sobre la nostra DO, i tal i com ens compromès, fem servir el nostre blog d’altaveu d’aquestes qüestions.
Una pregunta reiterada és la de “quines són les zones de producció de la DO?” “en quin territori s’estén?”. Si és cert, allò que diuen de les imatges respecte les paraules, aquest gràfic serà prou clarificador:
mapa_defin_p
La DO Catalunya aplega unes 60.000 ha. de superfície vitícola repartida en més de 300 termes municipals de Catalunya.
Quan ens heu demanat sobre trets diferenciadors, hem comentat la flexibilitat creativa que tenen els viticultors amb un ampli ventall de varietats autoritzades (25). Entre les varietats de raïm blanc trobem: el chardonnay, la garnatxa blanca, el gewürztraminer, el macabeu, la malvasia, la malvasia de Sitges, els moscatells, la parellada, el Pedro Ximénez, el picapoll blanc, el riesling, el sauvignon blanc i el xarel·lo.
Entre les varietats de raïm negre hi ha: el cabernet franc, el cabernet sauvignon, la garnatxa negra, la garnatxa peluda, la garnatxa tintorera, el merlot, el monastrell, el pinot noir, el samsó (carinyena), el syrah, el trepat i l’ull de llebre.
Alguns dubtes resolts. I una cita en el calendari per continuar xerrant i tastant els nostres vins: 26 de gener.

Anuncis

2 comentaris so far
Deixa un comentari

Com és que dins de la DO hi ha illes (Vandellós, Pratdip, part de la serra de Prades), zones on antigament és produïa vi ara no s’inclouent dins de la DO, i altres pobles com Colldejou,on tampòc és produeix vi, actualment hi està inclosa(tant a la DO Catalunya, com la DO Tarragona)

Comentari per Joan

Benvolgut Joan,
Quan es crea la DO CATALUNYA, l’any 1999, es defineix la seva zona de producció d’acord amb l’àmbit geogràfic pel qual s’estenien les 10 denominacions d’origen catalanes ja existents, més alguns pocs termes municipals no inclosos en cap d’aquestes, però que sol·licitaren formar-ne part oficialment i pogueren demostrar una activitat vitivinícola vigent en aquella data.
Així doncs, les primeres illes que cites serien degudes a municipis que no complien amb aquests condicionants i en el cas de Colldejou, com bé dius, ja formava part de la DO Tarragona.

Comentari per Anton Castellà




Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s



%d bloggers like this: