El Blog de la D.O. Catalunya


III Conferència EcoSostenibleWine 2012
Novembre 7, 2012, 3:58 pm
Filed under: Actes de divulgació, Vins

Vilafranca del Penedès va acollir un fòrum de reflexió i debat sobre els sistemes de producció sostenibles i ecològics en la vitivinicultura el passat 6 de novembre. L’acte, organitzat per l’Associació Vinícola Catalana i per l’Institut del Cava, va comptar amb la col•laboració i presència de la DO Catalunya.

L’escalfament de la Terra deriva cap a un brusc canvi climàtic a causa del mal ús i costums dels humans. En el món de la producció agrícola, moltes vegades s’utilitzen mecanismes innecessaris de treball. Aquesta jornada pretenia conscienciar als 400 congressistes que hi van assistir sobre com adaptar els actuals sistemes de producció a l’escenari que planteja el canvi climàtic.

Per fer-ho possible, l’acte es va dividir en 4 taules. A la primera, es van anomenar els tres tipus de produccions certificades: la integrada, explicada pel Francesc Miret, Coordinador de Producció Integrada del DAAM (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient de la Generalitat); l’ecològica, per la Núria Vallès, directora CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica), que va mostrar un gràfic amb xifres desbordats de com els productors creuen cada vegada més en la producció ecològica; i la biodinàmica, exposada per la Marisol Garrido, coordinadora Certificació Demeter.

La segona taula, titulada “Aspectes rellevants per a una sostenibilitat vitivinícola”, la van presidir l’Amanda del Río, de la Fundació Global Nature, que va parlar de la importància de la biodiversitat i de com integrar-la a les empreses; l’Enric Bartra, investigador i enòleg a INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi); l’Aida Vila, responsable de la campanya de canvi climàtic i energia de Greenpeace; la Patricia López, de la AEPLA (Associació Empresarial per la Protecció de les Plantes); en Matias Wolff, president del PIWI International, que va explicar les varietats de raïm resistents; en Joaquim Gascó, cap dels Serveis d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vilafranca i en Frederic Ximeno, socio-director de l’Estudi Ramón Folch de Gestió Ambiental.

El fòrum es va aturar per l’hora de dinar. Finalitzat, es va posar en marxa el torn de paraula dels experts de la tercera taula. En José Ramón Fernández, secretari general del CEEV (Comité Européen des Entreprises Vins), en Pau Roca, secretari general de la FEV (Federació Espanyola del Vi) i en Jaime Fontanals, director de nous productes de AENOR (Associació Espanyola de Normalització i Certificació) van anomenar mecanismes per articular una categoria pels vins ecosostenibles.

La conferència també va tenir presència internacional amb en Nick Room, distribuïdor de vins de Waitrose. Aquest va participar en una taula rodona sobre els mercats i la sostenibilitat, juntament amb en Miguel A. Torres, president de l’Associació Vinícola Catalana, en Josep Mª Albet, president de la DO Penedès i en Joan Amat, president de l’Institut del Cava.

Finalment, es va fer l’entrega de premis als millors vins ecològics de la Guía Vinum Nature.


Anuncis

1 comentari so far
Deixa un comentari

Reblogged this on Regina Carbo and commented:
Aquí trobareu un resum del que va ser l’acte de l’EcoSostenible Wine que es va realitzar a Vilafranca del Penedès aquest passat 6 d’octubre.

Comentari per regicarbo
Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: